Door het tijdelijk opschorten van Amerikaanse hiv-hulp dreigen in Sub-Sahara-Afrika de komende vijf jaar zo’n 150.000 extra doden te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, samen met internationale partners, gepubliceerd in eClinicalMedicine. De NOS bericht hierover.
De bezuinigingen troffen het Pepfar-programma, dat sinds 2003 onder leiding van de VS al 25 miljoen levens redde. Door de recente stop van 90 dagen onder Trump zijn hiv-klinieken ingestort, hulpverleners ontslagen en behandelingen stopgezet. In zeven landen met betrouwbare gezondheidsdata, waaronder Kenia en Zuid-Afrika, wordt al een toename van 60.000 tot 74.000 doden verwacht.
“Zelfs als de hulp nu hervat wordt, duurt het twee jaar om alles te herstellen. Voor veel mensen is dat te laat,” zegt onderzoeker Jan Hontelez. Ook hiv-onderzoek wordt hard geraakt. In Zuid-Afrika zijn veelbelovende studies naar vaccins en nieuwe behandelingen stilgelegd.
“Dit gaat om onderzoek dat wereldwijd levens redt,” zegt arts Ian Sanne. Viroloog Penny Moore, die al 23 jaar werkt aan een hiv-vaccin, verloor vrijwel al haar financiering: “We waren nog nooit zo dichtbij een doorbraak. Dit raakt ons diep – het gaat om mensen die we kennen en van houden.”