Er vinden beduidend minder soa-consulten plaats in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), die deze week werden gepubliceerd. Als minder mensen zich laten testen, dan lopen ze langer rond met een soa. De kans op overdacht is daardoor groot. Het Aids Fons vindt dat de soa-bestrijding in ons land hapert.
Volgens het RIVM is het voor het eerst in jaren dat het aantal soa-consulten is gedaald bij soa-poli’s van GGD-en. Bij de huisartsen dalen de soa-consulten ook, net als in 2014.
Bij de soa-poli’s van GGD-en lopen mensen aan tegen een strengere selectie. Dit komt doordat de overheid in 2015 een maximale vergoeding voor consulten bij soa-poli’s heeft ingesteld.
Bij de huisarts krijgen mensen te maken met de kosten voor het labonderzoek, die van hun eigen risico af gaan.
“Uit het oogpunt van effectieve soa-bestrijding is het eigen risico op soa-diagnostiek absoluut onwenselijk, vooral voor de meest kwetsbaren. Er horen geen drempels te zijn voor soa-testen, ook geen financiële”, zegt Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds.
Uit de cijfers van het RIVM blijkt verder dat het aantal nieuwe hiv-infecties dat gevonden wordt bij GGD-en afneemt met 11%.