De tentoonstelling House of Hiv, die van 19 augustus tot en met 9 september 2022 in Amsterdam te zien is, blikt terug op veertig jaar leven en omgaan met hiv. Sinds de hiv-epidemie vier decennia geleden in Nederland uitbrak, zijn er door de Nederlandse hiv-community’s talrijke initiatieven opgezet die impact hadden in de respons op en aanpak van hiv in ons land. Deze veelal onzichtbaar gebleven initiatieven worden nu voor het eerst getoond aan het grote publiek.
In de tentoonstelling wordt de reis gemaakt van een levensverwachting van nul tot normaal. Waar aids vroeger het doodvonnis was, vormt hiv vandaag de dag geen bedreiging meer voor de volksgezondheid en is het met de juiste medicatie niet meer seksueel overdraagbaar. De aandacht voor hiv is hierdoor echter ook afgenomen wat er voor heeft gezorgd dat het nog altijd heersende taboe en stigma door gebrek aan kennis behouden wordt. Eén van de doelen van House of Hiv is om dit te doorbreken, zowel binnen kwetsbare groepen die baat hebben bij een hiv-behandeling, als in de samenleving waarbij er vaak nog een onjuist beeld over hiv bestaat.
De door hiv getroffen community’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de response op en aanpak van de ziekte. In de tentoonstelling staan vier thema’s centraal die samen het verhaal vertellen van veertig jaar leven en omgaan met hiv: remembering, caring, fighting en healing. Aan de hand van verschillende kamers, die samen het huis vormen, worden de verhalen achter de initiatieven getoond. Zo kwamen er bijvoorbeeld buddysystemen, werd Aids Memorial Day in het leven geroepen en zetten de community’s allerlei preventieprojecten op, zoals PrEP-workshops.
De kamers worden gevuld met (historisch) beeldmateriaal, kunst- en fotowerken van onder andere Basse Stittgen en Erwin Olaf. House of Hiv is een huis in aanbouw en met deze tentoonstelling wordt ook een begin gemaakt aan het archiveren van de geschiedenis van het Nederlandse hiv-activisme.
House of Hiv
De tentoonstelling is van 19 augustus tot en met 9 september 2022 te zien op verschillende locaties in Amsterdam. De diverse kamers worden ingericht in de gebouwen van Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Mainline, Hiv Vereniging, IHLIA, Black Queer Archives, Trans United en Tetterode. Bekijk de website www.housofhiv.nl voor meer informatie en de locaties. Entree is gratis, donaties zijn welkom.