In Thailand is een grote rel ontstaan over n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar).
Het begon met een bericht uit januari van een Thaise influencer, die open is over zijn hiv-diagnose en sekswerk. Hij schreef over hoe seks zonder condoom onder de n=n voorwaarden ook veilig kan zijn voor hiv. Mensen met hiv met een ondetecteerbare viral load kunnen het virus namelijk niet overdragen. Hij postte het bericht op Twitter en Facebook, maar kreeg er destijds weinig reacties op.
Tot februari van dit jaar toen zijn bericht werd geretweet door een boze verpleegkundige in opleiding, die de influencer allerlei verwijten maakte. Deze dreigde met juridische stappen tegen de vrouw, waarna er een Twitter storm losbrak. Zogenaamde ‘hiv-experts’ beschuldigden de influencer van het verspreiden van leugens en de n=n boodschap werd massaal in twijfel getrokken.
Hiv-dokter Nittaya Phanuphak werd uitgenodigd om erover te komen praten in discussie programma’s. Zij onderschreef n=n en verklaarde de wetenschap erachter. Je zou denken dat de rel hiermee over was, maar de dokter ontving na de uitzending een aantal anonieme doodsbedreigingen en andere dokters lieten weten dat zij onethisch was geweest door n=n te erkennen.
Thaise hiv-activisten lieten weten dat de rel laat zien dat n=n nog steeds niet bekend is bij het grote publiek en dat mensen met hiv enorm worden gestigmatiseerd door deze wetenschap in twijfel te trekken.
Internationaal is er ook veel steun voor de mensen in Thailand die ongeacht de tegenstand, n=n blijven verkondigen.