Waar/niet waar over oud worden met hiv

0

Wat kunnen we verwachten als we hiv hebben en vijftig jaar en ouder zijn? Aidsmap ontkracht een aantal mythes over oud worden met hiv. Wij lichten drie ervan uit:

Mythe 1: Veel oudere mensen met hiv hebben dementie

Realiteit: enige achteruitgang in geheugen en denkvaardigheden is normaal naarmate je ouder wordt; grotere veranderingen noemen we ‘cognitieve stoornissen’. De meest voorkomende oorzaken van cognitieve problemen bij mensen met hiv zijn vaak niet gerelateerd aan hiv, maar kunnen te maken hebben alcohol- en druggebruik, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen, de ziekte van Alzheimer en beroertes, kleine-vaatziekten (vernauwing van de kleine bloedvaten in de hersenen) en andere aandoeningen die de bloedtoevoer naar de hersenen verminderen.

Dankzij effectieve hiv-behandelingen hebben tegenwoordig minder mensen met hiv last van cognitieve stoornissen dan vroeger. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen met hiv die behandeld worden, een hoger risico lopen op cognitieve problemen dan hiv-negatieve leeftijdsgenoten. Deze bevindingen zijn echter vaak gebaseerd op tests die veranderingen in geheugen en denkprocessen laten zien die in het dagelijks leven meestal niet merkbaar zijn. En cognitieve stoornissen zijn niet hetzelfde als dementie; een ernstigere vorm van mentale achteruitgang die je dagelijks leven en onafhankelijkheid beïnvloedt. De specifieke vorm van dementie veroorzaakt door hiv komt tegenwoordig bijna nooit meer voor, behalve bij mensen die zeer laat in zorg komen, met een zeer laag CD4-getal.

Mythe 2: Hiv-behandeling is minder effectief naarmate je ouder wordt

Realiteit: onderzoek toont aan dat hiv-behandeling goed werkt bij oudere mensen. De viral load daalt net zo snel naar een ondetecteerbaar niveau als bij jongere mensen. Oudere mensen zijn vaak beter in staat om hun medicijnen volgens voorschrift te nemen dan jongere mensen. Aan de andere kant kan bij mensen die pas na hun 50e met de behandeling beginnen, het herstel van hun immuunsysteem langzamer en minder volledig verlopen. Het aantal CD4-cellen stijgt niet altijd zo snel als bij jongere volwassenen.

Mythe 3: Veel mensen met hiv krijgen kanker

Realiteit: het klopt dat sommige vormen van kanker vaker voorkomen bij mensen met hiv dan bij mensen zonder hiv van dezelfde leeftijd. Dit komt door een combinatie van een verzwakt immuunsysteem, ontstekingen door hiv en leefstijlfactoren zoals roken.

Hoewel de kans op kanker groter is bij mensen met hiv, moet dit wel in perspectief worden geplaatst. Een studie die bijna een half miljoen Amerikanen met hiv volgde, toonde aan dat als je een groep van 1000 mensen met hiv 10 jaar zou volgen, ongeveer 70 van hen in die periode kanker zouden krijgen. Zowel hiv-behandeling als gezonde veranderingen in levensstijl, zoals stoppen met roken, kunnen je risico op kanker aanzienlijk verminderen. Als mensen met hiv toch kanker krijgen, wordt deze op dezelfde manier behandeld als bij mensen zonder hiv.

Meer waarheden en onwaarheden vind je hier.

Leave A Reply