Londen krijgt permanent aids-monument

0

De Britse kunstenaar Anya Gallaccio is verkozen om het aids-monument in Londen te maken. In juni van dit jaar kondigde AIDS Memory UK, de groep achter het monument, Gallaccio aan als de winnaar van de opdracht en onthulde ze haar ontwerp.

Het monument zal worden geplaatst dicht bij het voormalige Middlesex Hospital, waar de eerste afdeling die gewijd was aan de zorg en behandeling van mensen met hiv en aids in het VK werd opgericht. Hier schudde prinses Diana ooit de hand van een man die met aids leefde.

Het monument zal de vorm hebben van een omgehakte boom en wordt gemaakt van een boomstam waarvan de kern is verwijderd. De holle ruimte maakt een wisselwerking tussen bezoekers en het monument mogelijk. Het is de bedoeling dat het monument in 2027 wordt onthuld. AIDS Memory UK organiseert tot die tijd evenementen en projecten om fondsen te werven. Eerder werd al 130.000 Britse pond toegezegd door de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Gallaccio staat bekend om haar locatie-specifieke installaties met organische materialen. Over haar ontwerp zei ze: “Het voorstel zoals het er nu uitziet, biedt ruimte. Het is de bedoeling een ontmoetingsplaats te creëren, een hart voor door de gemeenschap georganiseerde evenementen en een plek voor verhalen. De boom is een symbool van leven. De platanen zijn overal in de stad, en dat is niet zonder reden: ze zijn bestand tegen vervuiling. Ze zijn survivors, levend ondanks hun omgeving; een wat onbeholpen maar misschien passende metafoor voor degenen die leven met hiv en aids. Verborgen in het volle zicht.”

Curator Michael Morris voegde namens de selectiecommissie toe dat de “uitdrukking van verlies en veerkracht, en de constante aanwezigheid ervan door de tijd heen, niet duidelijker had kunnen zijn” in het ontwerp van de kunstenaar. “De horizontale boomstam en de verticale ringen die erover waken, smelten krachtig en ontroerend samen om de aidscrisis te herdenken. Ze creëren een levende plaats van herinnering, zowel voor de gemeenschappen die het meest direct zijn getroffen door hiv als voor alle Londenaren.”

Ash Kotak, de oprichter van AIDS Memory UK, vond: “Nu is het moment voor Londenaren en voor vrienden van deze geweldige stad om samen geld in te zamelen en dit belangrijke nieuwe openbare kunstwerk te realiseren. Het zal langer overleven dan wij allemaal en een blijvend eerbetoon zijn aan het tijdperk waarin we leven, een tijd van hiv en aids, terwijl we blijven strijden tot het einde.”

Leave A Reply