Hoera voor seks-positiviteit!

0

In een overlijdensbericht in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet herinnert Geoff Watts zich deze beroemde woorden: “Mijn naam is Timothy Ray Brown, en ik ben de eerste persoon ter wereld die genezen is van hiv”. Het lezen over de Berlijnse patiënt in 2008 – zoals Brown zichzelf later in 2010 zou onthullen – was een opluchting voor sommigen van ons; journalisten en activisten op weg naar het vinden van betere behandelingsmethoden.

De gestage daling van aids-gerelateerde sterfgevallen en de afname van nieuwe hiv-infecties wordt terecht toegeschreven aan de moedige vrouwen en mannen uit de wetenschap, die bereid waren tegen de stroom in te gaan en een ziekte te bestuderen waar vroeger niemand iets mee te maken wilde hebben. Het verbaast me daarom niet dat moderne behandelings- en preventiemethoden een deel van hun succes te danken hebben aan programma’s als de Amsterdam Cohort Studies (ACS). Ik hoorde bij de voorbereiding op deze column voor het eerst over dat 40 jaar oude onderzoeksprogramma, en ik ben blij dat ik dat ik daar nu iets over weet. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe het was om een ‘homocohort’ te hebben om hiv en manieren om het te voorkomen te bestuderen, toen de ziekte voor het eerst aan het licht kwam – voordat ik zelfs maar geboren was.

We zijn dankbaar voor het bestaan van dergelijke studies, die cruciale inzichten brachten in de prevalentie, incidentie en risicofactoren voor hiv en aids. Tijden zijn inderdaad veranderd. Ten goede. Dat is de kracht van wetenschap – vooral wanneer mensen samenkomen in het licht van epidemieën en pandemieën.

GGD Amsterdam meldt dat het ACS-model elders is overgenomen, met een veelheid aan publicaties en scripties. Die dragen allemaal bij aan een gezonde ik, een gezonde jij. En aan gezonde hiv-negatieve mensen die seks-positief zijn over daten met mensen met hiv.

Terwijl de herfst de hitte afkoelt, herinneren dingen zoals deze ons eraan dat we in een prachtige wereld leven. Soms.

Deze column verscheen eerder in hello gorgeous #48.

Tekst Sonny Jermain Beeld Martijn Gijsbertsen

Sonny Jermain (geboren Jermain Ndhlovu, Zimbabwe, 1986) is een specialist in verandering en communicatie die in Nederland woont.

Leave A Reply