Luisterplezier

0

Hou je van podcasts luisteren? Wij hebben hier een lijst met boeiende, hilarische en ontroerende (LHBT+) luisterpareltjes voor je.

En ze leefden nog gay en gelukkig

Presentator Harm Edens heeft voor deze podcast gesprekken met allerlei queer mensen uit het land over hoe de regenboogvlag erbij hangt. Dat het adagium ‘En ze leefden nog gay en gelukkig’ lang niet voor alle queers opgaat, bleek uit de gesprekken die Edens voerde.

De eeuw van de amateur

Naast zijn dagelijkse fotostrips maakt Ype Driessen de wekelijkse podcast De eeuw van de amateur, samen met Botte Jellema en Paulien Cornelisse. Met een licht neurotische inslag en een wapperende regenboogvlag.

Gewoon homo

In deze podcast praten de makers Barry Beijer en Danny Houtkooper in drie seizoenen met allerlei interessante mensen. Zo spreken ze onder andere in met Oleksandr, een homoseksuele vluchteling uit Oekraïne.

De lesbische liga podcast

3FM-dj Vera Siemons en programmamaker Annefleur Schipper maken met veel enthousiasme De Lesbische Liga Podcast, en zijn al bezig met het negende seizoen. Ze bespreken tv-series, opvallende queer vrouwen en prangende kwesties, zoals: waarom vragen hetero’s altijd aan lesbo’s wie het mannetje in de relatie is?

Food 4 THOT

Deze enthousiaste podcast over alles alfabetsoep wordt gemaakt door vier uitzinnige queers, waaronder dichter Tommy Pico en natuurkundige Joe Osmundson. Ze discussiëren over alles: van intellectuele queer theorieën tot de geilste dating-ervaringen.

Getting curious with Jonathan van Ness

Jonathan van Ness is een van de makers van het tv-programma Queer Eye, waarin die samen met collega’s de levens van mensen een make-over geeft. Hen is een beetje ADHD, maar ook erg grappig en nieuwsgierig naar wat anderen motiveert. Dit levert interessante gesprekken op voor diens podcast.

Making Gay History

Schrijver Eric Marcus heeft voor deze podcast gesprekken met de helden en heldinnen van de Amerikaanse LHBT+-geschiedenis. Naast aandacht voor de grote namen schijnt hij ook licht op meer onzichtbare activisten. Met veel aandacht voor de hiv- en aids-geschiedenis.

TLo’s Pop Style Opinionfest

Het echtpaar Tom en Lorenzo interviewden we voor onze drag-activisme editie van eind 2022. Naast het schrijven over mode en entertainment maken ze ook wekelijks een podcast. Ze geven hierin standaard een update over hun drie katten, waarvan er eentje is vernoemd naar Miep Gies. Ook geven ze tips over de beste series en films.

Poz Vibe

Activisten Veda Lady en Robbie Lawlor uit Ierland maken al enige tijd deze podcast voor mensen met hiv en hun familie, vrienden en medestanders. Ze spreken met allerlei internationale gasten en bieden met hun aanstekelijke humor en diepe wijsheden een safe space voor hun luisteraars.

Lost Voices: The Tragedy of James and John

Chris Bryant is een Engelse Member of Parliament, die een boek schreef over het onthutsende verhaal van James en John. Zij waren de twee laatste mannen die in Engeland werden opgehangen vanwege homoseks in 1835. Bryant vertelt het verhaal in drie delen voor Lost Voices.

Gays against Briggs

Eind jaren zeventig werd de homo-emancipatie in de VS bedreigd door de opkomst van Anita Bryant en anti-homowetgeving. In deze historische podcast wordt het verhaal verteld van de veerkracht van de LHBT+ community en hoe ze weerstand bood tegen het conservatisme in de VS.

De hemel kan wachten

BNR maakte vorig jaar een interessante podcast over veertig jaar hiv en aids in Nederland. In zes afleveringen komen veel bekenden uit de hiv-community aan het woord, zoals Marc van der Valk, Erwin van Rheenen, Janice Telgt, Sven Danner en Natasja van Holten.

En niemand bleef onaangeraakt

In deze vijfdelige podcastserie vertellen Maurits de Bruijn en Randy Vermeulen het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90. De makers zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids. Ook onderzoeken ze vanuit hun eigen queer perspectief hoe het stigma en de vooroordelen zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de hoofden en harten van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de epidemie.

Leave A Reply