Afgelopen week waren er twee (virtuele) conferenties die over hiv/aids gingen. AIDS 2020 (oorspronkelijk gehouden in San Francisco (VS) en vanwege de vele inreisbeperkingen door veel organisaties en activisten geband) en HIV 2020 (oorspronkelijk gehouden in Mexico City als reactie op het bannen van AIDS 2020).
Man ‘genezen’ van hiv
Groot nieuws kwam er meteen uit AIDS 2020: er is mogelijk iemand functioneel genezen van hiv, zonder stamceltransplantatie dit keer. Bij functionele genezing blijft hiv wel in het lichaam, maar zonder zich te kunnen vermenigvuldigen. Zodat hiv-remmers niet meer nodig zijn.
De man in kwestie deed mee aan een onderzoek, waarbij werd onderzocht of het toevoegen van dolutegravir (een integraseremmer), maraviroc (een entreeremmer) en nicotinamide (vitamine B3) aan de gebruikelijke hiv-medicatie ervoor kan zorgen dat hiv langere tijd onderdrukt blijft. Één van de deelnemers, een man van 35 uit São Paulo (Brazilië), heeft al 15 maanden een onderdrukt virus zonder dat hij hiv-medicatie slikt.
De onderzoekers geven aan dat het nog te vroeg is om de man ‘genezen’ te verklaren. Meer onderzoek is nodig. (Bron: Hiv Vereniging)
PrEP via spuit effectiever dan pil
In een studie bleek een 8-wekelijkse injectie met cabotegravir een effectieve manier is om hiv te voorkomen. De studie vond plaats bij 4.566 mannen (88%) en transgender vrouwen (12%) in de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Peru, Zuid-Afrika, Thailand en Vietnam.
De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de interventiegroep en de controlegroep. De deelnemers en de onderzoekers wisten niet in welke groep iemand zat. De deelnemers kregen elke twee maanden een injectie in hun bil, en slikten hiernaast pillen. De interventiegroep kreeg een injectie met cabotegravir en slikte placebo-pillen (dus pillen zonder werkzame stof), de controlegroep kreeg een injectie met alleen vulstoffen (dus een injectie zonder een werkzame stof) en slikte Truvada.
Tijdens de studie kregen 52 personen hiv. Van deze mensen kregen er 13 de injectie met cabotegravir, en slikten er 39 Truvada. Dit betekent dat er in de interventiegroep 66% minder hiv-infecties waren dan in de controlegroep. Bij de13 mensen die de injectie kregen en toch hiv opliepen raakte er vijf geïnfecteerd toen ze pauze van de injecties hadden, of die net aan het switchen waren. Drie mensen raakten geïnfecteerd in de instelperiode voor ze met de injecties begonnen. Van vijf mensen is het nog onbekend hoe ze hiv hebben kunnen oplopen terwijl ze de injecties kregen. Ook in de Truvada-groep kunnen niet alle infecties aan slechte therapietrouw worden toegeschreven. (Bron: Hiv Vereniging)
Activisten eisen veranderingen in organisatie van toekomstige aidsconferenties
Toen twee jaar geleden de International AIDS Society (IAS) de conferentie toewees aan de VS, kwamen er meteen protesten vanuit de diverse gemeenschappen die door aids worden getroffen. Veel van hun achterban (waaronder sekswerkers, drugsgebruikers en moslims) zouden immers niet welkom zijn in de VS. Het liet ook zien dat de organisatie van een. dergelijke conferentie een ‘million dollar business’ is geworden, waardoor armere landen het nooit kunnen organiseren.
Tijdens HIV 2020 werden er een aantal aanbevelingen richting de IAS gedaan, met de eis om veranderingen aan te brengen in het organiseren van toekomstige conferenties. Zou zouden de conferenties een limiet van 7.500 deelnemers moeten hebben, moeten landen die mensenrechten aan hun laars lappen worden gediskwalificeerd en moeten communities die het hardst door hiv/aids worden getroffen meer te zeggen hebben in de organisatie en inhoud van het congres.
HIV 2020 gaat door tot en met oktober. Kijk hier voor het programma.