PrEP&ME: “Iedereen zou moeten kunnen genieten van seks”

0

‘PrEP&ME – homo’s aan de pil’, een documentaire over het belang van PrEP in Nederland, gaat tijdens de Roze Filmdagen in première. Het volgt drie PrEP gebruikers die deelnemen aan de trial van de GGD. Wij spraken met maker Tim Dekkers en stelden hem een aantal vragen over de film, maar ook over zijn mening rondom de beslissingen van de minister van Volksgezondheid, die nog steeds treuzelt en vaak vlucht in regelgeving en procedures.

Wat is je mening over het Nederlandse PrEP beleid?

“Welk beleid? Er is geen beleid. Ik merk dat de Nederlandse regering zich laat remmen door de discussie over normen en waarden wanneer het over PrEP-gebruik gaat. Ik denk dat minister Schippers haar handen niet wil branden aan morele discussies over condoomgebruik en veilige seks. In plaats daarvan houdt ze zich vast aan procedures en dat vind ik heel erg zonde. Dit zorgt ervoor dat we gedwongen worden om minstens tot 2018 te wachten op rapporten, met in het achterhoofd dat er elk jaar negenhonderd hiv-infecties bijkomen in Nederland.”

Wat kunnen we volgens jou doen om dit te veranderen?

“Ik ben ervan overtuigd dat PrEP een game-changer is. Met PrEP kunnen we hiv/aids een klap toedienen. Daarom vind ik dat we als homogemeenschap constant druk moeten blijven uitoefenen en moeten laten zien hoe het anders kan. Al vind ik het lastig om te merken dat zelfs de homo-gemeenschap verdeeld is. De felste tegenstanders zijn homo’s zelf. Het stigma van homo’s die tegen PrEP zijn is dat we PrEP verkrijgbaar willen stellen om er onveilig op los te kunnen neuken – en dan het liefst in darkrooms met zijn vijven tegelijk. Door deze stempel op PrEP te drukken geef je de minister munitie om te wachten op alle procedures, en dan blijft het een lastige discussie.”

Wat was voor jou de reden voor het maken van deze docu?

“Allereerst omdat heel weinig mensen ervan af weten. Als ik met mensen over PrEP praatte werd ik vaak geconfronteerd met vooroordelen en onjuiste informatie. Ik wil met de documentaire mensen informeren en breken met het stigma. Ik zou graag willen dat de voor- en tegenstanders beter naar elkaar gaan luisteren, zonder in loopgraven te belanden. Ik probeer dus beide werelden een beetje te verenigen. Maar misschien is wel de voornaamste reden dat ik in de jaren tachtig veel vrienden ben verloren, in de bloei van hun leven. Deze mensen gingen dood omdat ze lief hadden gehad. Als je dat van dichtbij meemaakt, dan ben je ervan doordrongen hoe intens belangrijk het is dat mensen niet geïnfecteerd raken. Deze overtuiging is bij uitstek de drijfveer geweest voor deze documentaire.”

Voor wie is de film bestemd?

“Voor de homogemeenschap. Zoals ik al zei is juist de homogemeenschap verdeeld. Het is wel echt PrEP: 101. Daarmee bedoel ik dat het vooral voor mensen is die bij nul beginnen en meer informatie willen over PrEP. Ik probeer mensen te bereiken die al vanaf dit nulpunt een (negatief) oordeel klaar hebben. Daarnaast is het voor een ieder die geïnteresseerd is in hiv. Denk daarbij aan huisartsen, verpleegkundigen, mensen van de GGD, maar ook voor alle mensen die in hun nabije kringen met hiv te maken krijgen.”

Op de poster van de film staat: ‘wonderpil of niet?’ Heb je een antwoord gekregen op deze vraag?

“Voor de drie hoofdpersonen zeker. Een van de gebruikers noemt PrEP een onverwacht cadeautje dat hij nog in zijn leven gekregen heeft. Hij kan nu zonder angst seks hebben en dat vind ik van grondrecht. Iedereen zou moeten kunnen genieten van seks. Hoe fijn is het dat hetero’s seks kunnen hebben zonder angst voor zwangerschap? Hoe fijn hebben mannen en vrouwen de komst van de anticonceptiepil wel niet gevonden? Waarom zouden we dit homo’s ontzeggen?”

Voor iedereen die PrEP&ME wil gaan bekijken : de première is zaterdag 11 maart 2017 (15 uur) in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Daarnaast is hij nog te zien op maandag 13 maart (19:30 uur) en op zondag 19 maart (21:45), ook in bioscoop Het Ketelhuis.

Tekst Sander Heithuis

Hier de trailer:

Leave A Reply