Prasand (42) is sekscoach en seksuologisch lichaamswerker. Sinds drie jaar heeft hij hiv. Hij weet veel af van tantra seksualiteit. ‘Tantra is hét middel tegen consumptieseks.’
‘Ik was 25 toen tantra op mijn pad kwam. De eerste workshop die ik erover volgde, vond ik heel eng. Het ging over zelfliefde. Ik kreeg spontaan koppijn en ben weggegaan. Toch wilde ik er meer van weten en heb daarom een workshop tantramassage gevolgd. Het was mijn eerste ‘vier-handen’ massage.
Eén persoon masseerde mijn lichaam en de ander mijn penis. Een uur lang ervoer ik orgasmes, maar zonder te spuiten. Ik kwam in een staat van diepe vrede en voelde me geaccepteerd in deze wereld.
Ik dacht: waarom heeft niemand me ooit hierover verteld? Waarom is seksualiteit zo’n taboe, terwijl het juist een krachtig instrument is in je eigen lijf? Mijn vader was een hindoepriester en ik ben heel streng opgevoed, zonder aandacht voor seksualiteit. Wij mochten vroeger thuis geeneens bloot zijn, terwijl seksualiteit één van de wegen naar god is.’
Uitlaatklep
‘Voor mij is tantra seksuele mindfulness. Bij mindfulness observeer je immers ook je ademhaling en voel je: wat doet dit nu met mij? Tantra is eigenlijk eerst contact maken met jezelf en van daaruit contact maken met de ander.
Als sekscoach adviseer ik mensen altijd om zonder oordelen een uitlaatklep te vinden voor wat je wilt. Niets moet, want anders wordt tantra ook presteren. Het gaat erom je repertoire uit te breiden. Seks varieert van het dierlijke ‘neuken om het neuken’, tot seksualiteit waarbij je in contact komt met het goddelijke.
Bij elke vorm van seks hoort een ander chakra (energiecentrum in het lichaam, red.). Als de energie in alle chakra’s functioneert, is dit goed voor je gezondheid. Door alle vormen van seks te beleven, kun je je chakra’s en daarmee je gezondheid positief beïnvloeden.
Ons lijf zit heel mooi holistisch in elkaar. De denkbeelden in de maatschappij verstoren dit helaas. Sommige meiden bijvoorbeeld hebben fysiek moeite met penetratie door de manier waarop vrouwen in porno worden gebruikt. Anderzijds denken jongens dat ze urenlang moeten neuken omdat ze dit ook in seksfilms zien. In de Amsterdamse gay-scene blijven mensen vaak hangen in dierlijke seks. Daarbij mag je vaak niet je kwetsbaarheid tonen in je geile fantasie. Terwijl veel mensen die tantra doen juist vastlopen, omdat ze van zichzelf geen lust meer mogen voelen.’
Genieten
‘Hoe ouder je bent, hoe gevoeliger je wordt. Ook seksueel. Als je kunt accepteren dat je op een dag niet meer nat wordt of niet meer spuit, dan kun je blijven genieten van seks. Van een streling kun je al bijna klaarkomen. Het probleem ontstaat wanneer je niet accepteert dat je lijf en je beleving veranderen. Dat vind ik diep tragisch.
Dan zeg ik tegen mensen: ga weer ontdekken wat je leuk en lekker vindt. Ga gewoon doen wat je met jouw lichaam wil. Dat is soms heel moeilijk, want je moet wel een partner vinden die daarin meegaat. Toch geloof ik dat het heel mooi kan worden, als je allebei gaat voelen en gaat spelen. Kijk gewoon wat er gebeurt en breek het spel vooral af als het je niet bevalt.
De meeste stellen doen alleen seksuele dingen die ze allebei lekker vinden, maar ik raad aan om ook eens je grenzen te verleggen. Als jij niet houdt van likken en je partner wél, dan kun je het met slagroom misschien toch leuk maken. Creatief zijn is heel belangrijk. Dus doe eens een rollenspel, gebruik eens een speeltje.
Seks is net zo’n basisbehoefte als eten, maar het zit volledig achter slot en grendel. De missie van sekscoaches is om seks normaal te maken en om de negatieve lading af te halen van de woorden ‘neuken’, ‘pik’ en ‘kut’. Als het taboe eraf gaat, dan kun je aan je buurvrouw een goeie sekstip vragen, net als een recept voor appeltaart.’
Kwetsbaar
‘De tantramassage is in de jaren ’80 populair geworden door de komst van aids. Het was heel geschikt voor mannen die zonder te vrijen wel hun geilheid kwijt wilden. Ze konden in de tantramassage bevrediging vinden, vaak zelfs nog meer dan voorheen. Als mensen horen dat ze hiv hebben, raken ze vaak óf geremd óf ze gaan helemaal los en hebben opeens veel risicovolle seks.
Als sekscoach met hiv ben je best kwetsbaar. Om te voorkomen dat iemand kan zeggen dat hij hiv van mij heeft opgelopen tijdens de behandeling, ben ik aan de medicijnen gegaan. Op dit moment wil ik alleen nog werken met mensen die ook hiv hebben, omdat ik me diep verbonden voel met die groep.
In samenwerking met Poz&Proud heb ik een aantal keren de workshop Positive Touch georganiseerd voor homomannen met hiv. In april doen we dit weer. Het is een dag met lichaamswerk, gesprekken over seks en hiv en massage-oefeningen. Mijn wens is om in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland opnieuw soortgelijke workshops te organiseren, maar dan voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht hun seksuele geaardheid, om te ontspannen en weer sensueel te genieten van het lichaam.’
Lees de rest in hello gorgeous #10
Tekst Mirjam Schulpen Fotografie Taco Smit
2 reacties
Spaceball
Mooi relaas. Ik hoop dat de ideeën worden opgepakt in de homogemeenschap. Zou prachtig zijn als “we” voorbij het dierlijke kwamen. Maar ik vraag me af of de commerciële bedrijven in het Amsterdamse homo uitgaansleven ook willen waarderen. Want dan mag de darkroom wel een andere bestemming krijgen :-)