Het is bekend dat iemand met een ondetecteerbare viral load het hiv-virus niet meer kan overdragen. Een nieuwe studie laat zien dat dit ook geldt voor anale seks.
In 2011 kwamen de resultaten van de HPTN 052 naar buiten. Dit onderzoek toonde aan dat bij heteroseksuele koppels (waarbij de hiv-positieve partner een ondetecteerbare viral load heeft) de kans op hiv-infectie met 96% afneemt.
Aan deze studie deden echter te weinig homokoppels mee om te kunnen concluderen dat dit ook bij anale seks het geval is.
Daarom werd de PARTNER studie opgezet, waaraan zowel hetero- als homokoppels deelnemen. Aan dit Europese onderzoek doen ook een aantal Nederlandse hiv-behandelcentra mee.
De studie loopt nog door tot 2017, maar uit de voorlopige analyses die gisteren werden gepresenteerd op CROI 2014, blijkt nu al dat zowel bij onbeschermde vaginale als anale seks met iemand met een ondetecteerbare viral load er geen hiv-infecties werd gevonden.
Sommige hiv-negatieve respondenten werden wel hiv-positief getest, maar het virus bleek niet afkomstig te zijn van de hiv-positieve partners die op hiv-medicatie zijn en een ondetecteerbare viral load hebben.
Opvallend is dat er ondanks de aanwezigheid van soa’s (met name bij de homokoppels) geen infecties plaats hebben gevonden. Toen de Zwitsers in 2008 met hun standpunt naar buiten kwamen, werd er nog gesteld dat de aanwezigheid van soa’s de kans op hiv-overdracht zou kunnen vergroten.
Deze studie zou laten zien dat de aanwezigheid van soa (zowel bij de hiv-positieve als hiv-negatieve partner) de kans op hiv-overdracht niet vergroot.
Meer over het onderzoek kun je lezen op Aidsmap.com