Van homomannen met hiv is bekend dat zij een verhoogd risico lopen op anus kanker, veroorzaakt door het seksueel overdraagbare Humaan Papilloma virus (HPV). Minder bekend is dat ook vrouwen met hiv meer kans lopen op anus kanker.
Anus kanker komt 10 tot 50 keer meer voor bij homomannen met hiv dan onder de algemene bevolking.
Er is al jarenlang een discussie gaande of deze groep regelmatig zou moeten worden gescreend op afwijkingen in de anus en welke manier hiervoor het beste is.
Vier jaar geleden startten diverse onderzoeken in Nederland naar hoe vaak de voorstadia van anus kanker (AIN) voorkomen bij homomannen met hiv en wat de beste behandeling hiervoor zou zijn.
Uit de voorlopige onderzoeksresultaten bleek dat bij 60% van de onderzochte groep een of meerdere voorstadia werden gevonden. De eindconclusies laten nog even op zich wachten, maar de kans is redelijk groot dat alle homomannen met hiv uiteindelijk anaal gescreend zullen worden door middel van een anoscopie.
Uitstrijkje
Het risico op anus kanker bij vrouwen met hiv is 7 tot 28 keer hoger dan onder de algemene bevolking.
Amerikaanse onderzoekers deden tussen 2008 en 2010 onderzoek naar anale screening bij vrouwen met hiv.
In eerste instantie werd dit gedaan met een uitstrijkje, vergelijkbaar met het vaginale uitstrijkje om baarmoederhalskanker op te sporen.
Van de 715 vrouwen had iets meer dan 10% een abnormale uitstrijkje. Vervolgens bleek via een anoscopie bij deze 75 vrouwen bijna 40% een of meerdere voorstadia van anale kanker had.
De onderzoekers pleiten voor regelmatige anale screening bij vrouwen met hiv. Een uitstrijkje blijkt volgens hen geen goede methode te zijn te bepalen wie in aanmerking komt voor een anoscopie.
Of vrouwen met hiv ook in Nederland anaal zullen worden gescreend is onbekend.
Overigens is de bekendste persoon, die stierf aan de gevolgen van anus kanker een vrouw. Farrah Fawcett (Charlie’s Angels) leed sinds eind 2006 aan anale kanker, die later uitgezaaid was naar haar lever.
Tijdens haar ziekteproces is ze op haar verzoek tijdens haar behandelingen gefilmd voor de documentaire “Farrah’s Story”. Ze overleed op 25 juni 2009 op 62-jarige leeftijd.