De Arubaanse Wenylou Everon leefde sinds de positieve uitslag van een hiv-test meer dan 20 jaar met zelfstigma en een trauma. Totdat ze kennismaakte met ShivA en RESET. Sindsdien is ze een ander mens.
Op Aruba wonen iets meer dan 120.000 mensen, net zo veel als in Dordrecht. Iedereen kent elkaar en dat is wel zo gezellig. Maar het is niet altijd zo knus, zegt Wenylou, die 49 jaar geleden op het eiland werd geboren. Ze deed de mavo, volgde een kantooropleiding en trouwde met een lieve man: Kendrick. “Via hem liep ik hiv op. Maar hij had me in eerste instantie helemaal niet verteld dat hij leefde met hiv. Op een gegeven moment overleed zijn ex-vriendin aan aids. Haar nabestaanden lieten dat in de krant zetten, op de voorpagina nog wel, en ze schreven erbij dat Kendrick dus ook aids had. Pas toen liet ik me testen. De uitslag was positief. Pas daarna vertelde hij dat hij al die tijd al wist dat hij met hiv leefde.”

Krantenbericht
Aruba is klein en roddelen is voor de meeste eilandbewoners een tweede natuur, aldus Wenylou. “Je komt elkaar eigenlijk altijd wel een keer tegen en dan is het al snel: ‘Weet je het al van die en die?’ Dus in mijn geval was het zo dat als één persoon wist dat ik hiv had, dan wist het hele eiland het. En wat Kendrick betreft: je hoefde de krant eigenlijk niet eens open te slaan. Dat krantenbericht was gewoon de bevestiging wat iedereen toch al wist.” Het stel besloot naar Nederland te gaan, nu 25 jaar geleden. Ze kregen twee zonen, nu 24 en 15 jaar oud; beiden leven zonder hiv. Uiteindelijk zijn Wenylou en Kendrick gescheiden. Kendrick overleed 8 jaar geleden op Sint Maarten.
In mijn schulp
In Nederland ging Wenylou meteen aan de medicatie. Dat hielp en binnen de kortste keren was het virus niet detecteerbaar. Maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij. “Omdat op Aruba iedereen afwijzend op ons regeerde, bouwde ik een trauma op. En in Nederland kroop ik in mijn schulp. Omdat ik bang was dat iedereen zou ontdekken dat ik hiv had, heb ik in Nederland als het ware een leven opgebouwd zonder mensen om me heen. Ik was steeds angstig. Als ik in de supermarkt dacht dat ik een bekende zag, ging ik een ander pad in. Hetzelfde deed ik op straat: dan draaide ik me snel om. En als dat niet lukte, zei ik zoiets als: ‘Hallo, alles goed? Ja, bij ons ook, doei!’ Als er al mensen bij ons thuis waren, schoolvriendjes bijvoorbeeld, nam ik mijn medicatie stiekem in. Ik was vooral bang om mensen te ontmoeten van mijn eigen achtergrond en dat die dan zouden zeggen: ‘Hé, jij bent zeker de vrouw van die man met aids die in de krant stond?’ Zo bezorgde ik mezelf op den duur natuurlijk wel een stigma.”

Je reset gewoon je mind
Via haar behandelaar in het AMC kwam Wenylou terecht bij ShivA, wat staat voor Spiritualiteit, hiv en Aids. Via ShivA bezocht zij de Kloosterdagen: de weekenden waarin mensen met hiv met elkaar op een veilige plek op zoek gaan naar antwoorden. Er worden diepgaande en ook relaxte gesprekken gevoerd. Die hoeven niet per se over hiv te gaan, maar dat kan natuurlijk wel. “Tijdens de Kloosterdagen zag ik waar ik stond in het leven en welk pad ik op wilde gaan. Meteen ging ik ook meer durven, ik kreeg meer lef. Daarna ben ik de workshops van RESET gaan doen. En toen gingen mijn ogen helemáál open. Kijk: je reset gewoon je mind, het woord zegt het al. Het was net alsof er meer licht in mijn leven kwam. Ik werd een totaal ander mens.” Misschien ten overvloede: RESET is een workshopreeks voor mensen met hiv waarin zij leren omgaan met stigma, vooral zelfstigma. Wenylou legt uit dat een combinatie van factoren de reden is dat de workshops werken: “Ten eerste zijn de trainers gewoon heel goed. En ten tweede ben je bezig met een groep mensen die allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maar hun trauma of hun zelfstigma allemaal op een andere manier aanpakken. Je leert dus niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar. Zelfs van mensen met een totaal andere achtergrond. Ik zat samen in een groep met een man die er goed doorheen zat, maar hij zei wel: ‘En tóch zit ik hier!’ Hiv zorgde voor verbinding, zo gek als het klinkt.”
Rolmodel
Sindsdien communiceert Wenylou zelfs via sociale media dat ze uit Aruba komt én hiv-positief is. Ook doet ze vrijwilligerswerk voor de Hiv Vereniging, ze geeft bijvoorbeeld lezingen in ziekenhuizen. “Mensen kunnen me via de socials of na de lezingen gewoon aanspreken. Wie weet zien ze me wel als een rolmodel of als een voorbeeld voor andere dames. Hoe dan ook: iedereen kan me alles vragen.” Een tip voor vrouwen die net te horen hebben gekregen dat ze hiv hebben, heeft ze ook: “Zoek hulp. Professioneel of in je eigen omgeving. Denk aan een buddy of zo. Want dan weet je tenminste zeker dat je er niet alleen voor staat.”
In september starten we weer met RESET. Kijk voor actuele data en aanmelden op reset.hellogorgeous.nl
Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous – hello queen.
Tekst Norbert Splint Beeld Chris en Marjan